CV

>

Какво е референция в СV-то: Задължителна ли е тя или не?

StarStarStarStarStar

Какво е референция в СV-то: Задължителна ли е тя или не?

от CVMaker

  • CV
  • · October 11 2023
  • · 4 мин за четене
Препоръка от работодател

Съдържание

На даден етап от живота си е възможно човек да реши да предприеме нова стъпка в кариерата си. Това изисква да работи върху автобиографията си. Въпреки че всички части на автобиографията трябва да са актуални и да впечатляват, значението на референциите в автобиографията е спорно.

Можете да ги включите в раздел „Препоръки“ само, ако в самата обява се изисква вписването на референции от предишни работодатели или колеги. В такъв случай трябва да впишете една или две препоръки с координати на хората, които са ги дали, например от бившата ви работа, някой колега, от университета и др.

Ако нямате препоръка от работодател, можете да се свържете с някой от тези хора и да ги помолите да Ви напишат препоръка, стига да сте в добри отношения с тях, разбира се. Ако работодателят не е посочил изрично предоставяне на препоръка, в това поле отбележете "при поискване".

Създайте своето професионално CV сега

Започнете оттук

Какво представляват референциите/препоръките?

Референтите са лица, които са работили с Вас в професионална среда и могат да дадат мнение за Вашите способности и личностни характеристики. Специалистите по набиране на персонал биха могли да се свържат с тях, за да получат обективно мнение за кандидата, що се касае до неговите умения и пригодност за свободното работно място.

Необходими ли са референции в автобиографията?

Необходимостта от препоръки зависи от позицията, за която кандидатствате. Ако компанията-работодател ясно заявява, че е необходимо да добавите лична референция от работодател към Вашето CV, тогава нямате друг избор. Ако обаче не са посочили това като задължително условие, по-добре е да не включвате такива.

Работодателите предпочитат компактно CV – не по-обемно от 2 страници, затова пространството трябва да бъде използвано ефективно. Освен това препоръките биха били по-полезни но по-късен етап от процеса на кандидатстване. Посочването на референции може да Ви е от полза и ако нямате трудов стаж или желаете да попълните празните полета в автобиографията си.

Плюсове и минуси при добавянето на препоръки

Добавянето на препоръки към Вашето CV предлага различни предимства. Едно от основните е, че осигурява достоверност на CV-то Ви. Кандидат, който има лична референция от работодател в автобиографията си, която може да подкрепи твърденията му за конкретни умения, ще бъде по-правдоподобен от кандидат без референции. Освен това, ако препоръката Ви е написана от някой, който е добре известен в бранша или има възхитителна позиция в организация, това може да впечатли набиращия персонал.

Добавянето на препоръки обаче може да бъде и неблагоприятно. Както вече споменахме, добавянето на препоръки ще изисква място и то може да не е малко, особено ако имате достатъчно трудов стаж. Може също да се счете за ненужно, като се има предвид, че сте едва в началото на процеса на кандидатстване.

Нека обобщим това по следния начин:

Check

Плюсове при добавянето на препоръки

  • осигурява достоверност на Вашето CV

  • дава предимство пред кандидат, който няма референции

  • впечатлява набиращия персонал, особено ако е написана от човек на впечатляваща позиция

Close

Минуси при добавянето на препоръки

  • добавянето на референции заема допълнително място в CV-то

  • обикновено е ненужно в самото начало на процеса на кандидатстване

Различни типове препоръки

Много е вероятно да сте работили професионално с други хора през годините. Тези лица могат да бъдат:

  • Вашият работодател. Специалистът по подбор на персонал ще се свърже с референта, за да му зададе въпроси относно Вашите компетенции и личностни характеристики. Ако сте останали в приятелски отношения с предишния си работодател, можете да го помолите да предостави препоръки за Вас на бъдещия Ви работодател.

  • Колега. Някой, който е работил с Вас по даден проект, може да бъде подходящо лице, което да потвърди твърденията Ви, тъй като има личен опит и е бил свидетел на Вашите способности и умения.

Критерии за референции

За да повишите значително шансовете си да бъдете наети, Вашата препоръка трябва да е написана професионално. Няма как да добавите свой съсед, приятел или член на семейството като референт, тъй като тяхното мнение няма да има тежест пред работодателя, понеже те могат да бъдат пристрастни в мнението си.

Не забравяйте, че Вашата автобиография трябва да е написана грамотно и четимо на съответния език. Ако това е чужд език, е добре след като бъде съставена, препоръката да бъде прегледана от човек, който говори добре езика, за да провери за евентуални граматични, стилистични и правописни грешки. Това се отнася и за българския език – необходимо е личната референция от работодател да е написана без грешки, без прекалено много включени детайли, стегнато и интелигентно.

Как да получите добри референции

Експертите от CVMaker препоръчват да поискате разрешение, преди да добавите някого като Ваш референт. Най-добрият начин да направите това, е като говорите с лицето лично, тъй като тогава ще имате възможност да обясните от какви работни позиции се интересувате и да разберете какво мисли събеседникът Ви за Вас.

Ако този вариант не е възможен, е достатъчно да изпратите на референта Ви имейл или лично съобщение.

Добре е да се опитате да намерите поне три референта за Вашето CV, като се уверите, че форматът на Вашата препоръка от работодател в CV-то включва само името, длъжността и компанията. Избягвайте да поставяте данни за контакт, като можете да ги предоставите само при поискване.

Алтернативни предложения в случай на малък/никакъв трудов стаж

Възможно е да не сте натрупали голям трудов стаж досега и следователно да нямате някой, когото да добавите като референт. Ако случаят е такъв, можете да добавите препоръките на други лица към Вашето CV.

  • Може да добавите преподавател като референт. Ако например този човек е работил с Вас по дипломната Ви работа, той или тя може да гарантира за Вашите организационни и изследователски умения.

  • Ако сте член на извънкласен клуб, можете да помолите треньора да бъде Ваш референт.

  • Друго лице, което би могло да даде препоръка за Вас може да бъде координатор на доброволци, ако сте работили като доброволец някъде.

Въпреки че специалистите по подбор на персонал предпочитат професионални референти, тези алтернативи ще гарантират, че имате шанс да получите работата.

Как и къде да добавите препоръките към CV-то си?

Имайте предвид, че всяка лична референция трябва да бъде добавена в края на Вашето CV. Трябва да включите пълното име на човека, длъжността, фирмата на работодателя и кратко описание на връзката си с лицето, предоставящо препоръката.

Въпреки че добавянето на данни за контакт към референциите е често срещано, препоръчително е да не ги включвате, поради следните причини:

  1. Ако специалистът по набиране на персонал се свърже с Вас, за да потърси данните за контакт на Вашите референти, вече ще знаете, че Ви смята за сериозен кандидат.

  2. След като разберете, че такава проверка ще бъде извършена, можете да информирате референтите си, че скоро ще получат телефонно обаждане.

  3. Вашите референти може да не са съгласни данните им за контакт да бъдат публично достояние.

Подготовка на референта за предстоящото обаждане

След като разберете, че специалистът по подбор на персонал ще се свърже с Вашите референти, можете да ги уведомите, за да сте сигурни, че ще увеличите максимално шансовете си да бъдете наети. Има много начини да направите това.

Първата стъпка е да ги информирате за ситуацията, позицията, за която кандидатствате (ако е възможно, дайте им характеристика на длъжността и името на организацията).

Можете също да подчертаете специфичните умения и постиженията, които сте включили във Вашето CV.

Като цяло специалистите по подбор на персонал задават на референтите въпроси, подобни на тези, които задават на кандидата. Те включват:

  • начална и крайната дата на предишното работно място;

  • заемана длъжност и отговорности;

  • причина за напускане;

  • силни и слаби страни на кандидата;

  • разбира ли се той добре в екип и т.н.

Искате да създадете професионално CV?

Започнете сега

Започнете да създавате Вашето CV

Създайте професионално CV бързо и лесно с нашия усъвършенстван CV Builder

+ Създайте CV

Актуализирано October 11 2023

StarStarStarStarStar

Написано от

CVMaker представлява всеобхватна кариерна платформа за търсещите работа с удобни инструменти и ценна информация. Готови ли сте за нов етап в кариерата си? Създайте Вашето CV сега

Осигурете си интервю за мечтаната работа със CVMaker

Създайте без усилие професионална автобиография за 10 минути и я изтеглете, когато и където пожелаете!

AddSmallСъздайте Вашето CV
CheckCircle

Увеличете шансовете си да намерите мечтаната работа със CVMaker.